Het laatste nieuws in Hengelo hier het eerst!

, / 742 0

Afval Race

SHARE

Het is alweer een tijdje geleden dat ik wat schreef over de ontwikkelingen omtrent het afvalbeleid in Hengelo. Dat had meerdere oorzaken. Ten eerste drukte, want met de komst van een mega project binnen mijn bedrijf werd ik daar plots een stuk drukker, maar de tweede oorzaak was de belangrijkste. Ik wilde na het inleveren van de petitie eerst eens zien en afwachten wat er allemaal zou gaan gebeuren.

Het inleveren zelf ging volledig zoals ik had verwacht. Wethouder Elferink nam het in ontvangst, de moties erover werden vakkundig weggestemd door de partijen in de raad en zo werden een slordige 4000 inwoners van Hengelo vakkundig genegeerd. Tot zover niets verrassends en volledig conform de verwachting. Ik maakte me klaar een zaak aan te gaan spannen zodra de grijze bak bij me zou worden ingenomen, omdat ik dan een directe belanghebbende ben en dankzij alle stappen zoals de petitie die ik samen met de actiegroep afvalloos Hengelo 2.0 heb ondernomen, zou geen rechter me terug kunnen verwijzen naar de gemeente of andere (overheids)organisatie, omdat we daar al meermaals zijn geweest. Hiermee had ik voldoende munitie om in ieder geval een uitspraak af te kunnen dwingen. Echter had het lot wat anders in gedachten, want een andere ook heel erg boze Hengeloër genaamd Eddy van Essen, die kon niet wachten en spande een zaak aan bij de Raad van State(RvS) en hoewel hij bakzeil haalde met betrekking tot zijn eis de inname van de grijze bak en het omgekeerd afval inzamelen per direct stop te zetten(Omdat zijn grijze bak nog niet was ingenomen en hij dus nog geen directe belanghebbende is), had zijn zaak wel een heel mooi bij effect. De RvS bepaalde namelijk dat er wel degelijk ontwerpbesluiten nodig zijn voor de plannen van de gemeente en dat deze er alsnog moeten komen en dat de inwoners vervolgens zes weken lang zienswijzen en bezwaren in kunnen dienen. Dat komt neer op het feit dat het hele proces opnieuw moet en dat mistte z’n uitwerking niet.

Rechtszaak in de ijskast

Ineens werd er een (tijdelijke) stop gezet op de uitrol van het omgekeerd afval inzamelen. Dat heeft als direct gevolg dat ik nog steeds geen zaak aan kan spannen, want daardoor heb ook ik nog steeds de grijze bak voor het restafval, omdat ik daardoor nog steeds geen directe belanghebbende ben. Ten tweede begon het pijnlijk duidelijk te worden dat nu de gemeenteraadsverkiezingen steeds dichterbij komen en er campagne moet worden gevoerd de partijen aan hun theewater beginnen te voelen dat de kiezer, die ze de afgelopen vier jaren structureel hebben genegeerd met name hun standpunten met betrekking tot het afvalbeleid niet in dank af zal nemen, en dus zal gaan stemmen met de voeten!

Huilende politici

De eerste hypocriete uitbarsting zagen we al gelijk na de uitspraak van de RvS in de vorm van de heer Wiertsema van Pro Hengelo die tegenstanders van het afvalbeleid wegzette als een groepje boze mannen,  maar nu zelf rond brieste dat desnoods de raad moest worden teruggeroepen van het zomerreces om het plaatsen van ondergrondse afvalcontainers op te kunnen schorten.  Uiteraard een show voor de bühne want we hebben het stemgedrag van Pro Hengelo gezien die net als de overige nu om het hardst roepende partijen alle moties omtrent dat opschorten van Lokaal-Hengelo hebben weggestemd.

De tweede partij die ging roepen was een verrassing, dat was namelijk het CDA die daarmee hun wethouder die de onzalige plannen uitvoert keihard afvalt en dat ook nog eens gesteund door D66 en de VVD.

Als laatste kwam daar nog de PvdA bij die nu ook een tijdelijke ‘stop’ op het afvalbeleid wil. Interessant feit daarbij is dat vertrekkend voorman Maarten Hollander van deze partij tijdens de politieke markt over de afval monitor nog te melden had dat hij het tenminste voor vijf jaren wilde aankijken.

Feit blijft dat al deze partijen structureel tegen iedere poging het afvalbeleid op te schorten hebben gestemd om nu zelf om het hardst te roepen dat precies dat is wat er moet gebeuren. Dat gegeven kan niet anders worden geïnterpreteerd dan een verwoede poging om het in het harnas gejaagde “stemvee” weer in het gareel te krijgen in de hoop dat wederom als makke schaapjes op deze partijen zal worden gestemd en dus moet de inwoners van Hengelo een (afval) worst worden voorgehouden. Waar blijft dan die partij met het lef om hier een motie tegenaan te gooien om dat opschorten waar dus zo te zien iedereen het nu over eens is feit te maken en in cement te gieten? Oh wacht, die partij die is er natuurlijk al lang, dat is Lokaal-Hengelo, en laat het nou al die andere partijen zijn die juist de twee moties hieromtrent hebben weggestemd!

Met de naderende gemeenteraadsverkiezingen is de Afval strijd verbasterd tot een Afval race in de strijd om de gunst van de kiezer. Trap er niet in!

 

 

Reaguur dan!

Close

PASSWORD RESET

REGISTER


LOG INWordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux