Het laatste nieuws in Hengelo hier het eerst!

, / 2204 1

Diftar – Gegoochel met cijfers – Politici en daarmee de burger op het verkeerde been gezet!

SHARE

We kennen inmiddels allemaal wel de zogenaamde “succesverhalen” die voortkomen uit de diverse “Diftar gemeenten”. Berichten over hoe de hoeveelheid restafval zo enorm is afgenomen, en het zijn deze berichten die hebben geleid tot het rampzalige plan voor omgekeerd afval inzamelen en daarmee het verdwijnen van de grijze container voor restafval in Hengelo. Er bereiken ons nu echter heel andere geluiden die er op wijzen dat de gemeenten zijn misleid met verkeerde cijfers. Er is geen sprake van vermindering van de hoeveelheid restafval maar een verplaatsing van wie het ophaalt.

Twente @ctueel brengt verslag uit:

ENORME RUN IN TWENTE OP GOEDKOPE RESTAFVALCONTAINERS

Die zijn de helft goedkoper dan de peperdure tarieven die de gemeenten rekenen

EXCLUSIEF door René Leget TWENTE/VARSSEVELD – De bewering van de Twentse gemeenten dat er aanmerkelijk minder restafval wordt aangeboden is onjuist, omdat sinds de invoering van het nieuwe inzamelingssysteem (diftar) de hoeveelheid huishoudelijk afval die in veel goedkopere bedrijfscontainers wordt aangeboden explosief is gestegen. Aangezien die cijfers niet in de berekeningen zijn meegenomen, wordt er door de gemeenten een totaal verkeerde voorstelling van zaken gegeven, waar de burgers de dupe van worden.

De conclusie is dat de afname van restafval veel minder is dan de gemeenten suggereren omdat de hoeveelheid afval die via bedrijfscontainers wordt afgevoerd niet in de berekeningen wordt meegenomen! 

Uit eigen onderzoek door [email protected] blijkt dat het huren van een 1.100 liter container bij het afvalverwerkingsbedrijf Ter Horst in Varsseveld zeer lucratief is.

ACHTERGROND: Het huren van een 1.100 liter container kost een ondernemer die zijn bedrijf aan huis heeft, agrarische bedrijven in het buitengebied en andere ondernemingen MAAR 25 EURO voor iedere keer dat deze wordt geleegd. Dat is aanmerkelijk goedkoper dan wat de gemeenten rekenen. In Dinkelland kost het ophalen van dezelfde hoeveelheid restafval 50 EURO (HET DUBBELE DUS).

Voor alle duidelijkheid:

Ter Horst rekent 25 euro voor het legen van 1.100 liter container;

Dinkelland vraagt voor dezelfde hoeveelheid 50 euro (5 maal 9,40 euro voor het legen van een 240 liter container)

Dat veel mensen de rekensom hebben gemaakt blijkt wel uit het feit dat er een ware run op bedrijfscontainers van Ter Horst in de Twentse diftar-gemeenten (gemeenten die het principe de vervuiler betaald toepassen door het variabele deel – de hoeveelheid restafval – extra zwaar te belasten) is ontstaan. Het bedrijf uit de Achterhoek (Varsseveld) kan de containers niet meer aanslepen, zo groot is de vraag naar het veel goedkopere alternatief.

Sinds Dinkelland het nieuwe afvalinzamelingssysteem heeft ingevoerd is de verhuur van 1.100 liter containers explosief toegenomen. Dat niet gesorteerde afval wordt verbrand. Hoewel dat aanzienlijke hoeveelheden zijn neemt de gemeente Dinkelland dit niet in de berekeningen mee. Om die reden is bewering van de gemeente en de ROVA dat de hoeveelheid restafval van 250 kilo per persoon (in 2015) in een jaar tijd is afgenomen tot 66 kilo onjuist.   

Het D66-raadscommissielid Jan Broekhuis eist opheldering. Hij vindt dat de besluitvorming over de tarieven opgeschort moet worden totdat de juiste cijfers bekend zijn.

,,Eerlijkheid duurt het langst. De gemeenteraad heeft recht op de werkelijke cijfers. Dat restafval is niet zo explosief verminderd als de gemeente suggereert. Dat afval wordt via andere kanalen verbrand”.

Broekhuis neemt er geen genoegen mee dat de juiste cijfers pas in het voorjaar bekend worden. ,,Dat is veel te laat”.

Hij wijst er op dat is beloofd dat het nieuwe systeem zou leiden tot lagere lasten voor de burgers. Dat is niet het geval want de afvalstoffenheffing van 113 euro gaat niet omlaag.

Een woordvoerder van Ter Horst bevestigt het bestaan van de ware run op de veel goedkopere bedrijfscontainers die bovendien een capaciteit hebben die vijf keer zo groot is dan de veel duurdere 240 liter containers van ROVA. Hij wijst er wel op dat dit voordeel alleen geldt voor mensen die met hun bedrijf staan ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel.

,,De gemeente Dinkelland heeft ons er al ten onrechte van beschuldigd dat we zaken doen met particulieren. Nadat wij hebben bewezen dat we de inschrijving bij de Kamer van Koophandel controleren heeft de gemeente excuses aangeboden”.

Ter Horst speelt slim in op het ‘gat in de markt’ en ziet mogelijkheden om na Dinkelland ook in de Hof van Twente (deze gemeente voert per 1 januari het dure diftar in) veel bedrijfscontainers te verhuren.

 De gemeente Dinkelland is niet bereid om te reageren op deze onthulling!

Leest u vooral de laatste alinea: “Ter Horst speelt slim in op het ‘gat in de markt’ en ziet mogelijkheden om na Dinkelland ook in de Hof van Twente (deze gemeente voert per 1 januari het dure diftar in) veel bedrijfscontainers te verhuren.” Wanneer in Hengelo de laatste grijze “Otto” is ingenomen zal ook daar deze oplossing met beide handen worden aangegrepen. Een KvK inschrijving is immers zo geregeld en kan zeer snel worden geregeld in drie eenvoudige stappen:

“Stap 1: bereid uw inschrijving voor

Vul het digitale inschrijfformulier zo volledig mogelijk in. Daarmee kunnen wij u zo goed mogelijk van dienst zijn als u langskomt op een kantoor om uw inschrijving definitief te maken. Maak hiervoor een afspraak bij een KvK-kantoor (zie stap 3).

Gebruik geen (speciale) leestekens in ‘Uw naam’, door een technisch probleem wordt de e-mail niet verzonden. De naam wordt bij inschrijving aangepast door de Kamer van Koophandel.

Begin met inschrijven

Stap 2: maak een afspraak

Heeft u het inschrijfformulier volledig ingevuld? Na het invullen van uw gegevens moet u persoonlijk langskomen bij de Kamer van Koophandel om uw inschrijving af te ronden. Dat kan alleen op afspraak. Inschrijven kan bij elk kantoor.

Maak een afspraak

Stap 3: voltooi uw inschrijving

Tijdens uw afspraak controleert een KvK-medewerker uw legitimatie en bekijkt hij of zij of u aan de inschrijfvoorwaarden voldoet.

Kosten voor inschrijving

  • U betaalt een eenmalige inschrijfvergoeding van €50,-.
  • Voor €15,- kunt u meteen een uittreksel meenemen, dit kunt u gebruiken als bewijs van inschrijving. Sommige banken vragen om een uittreksel, groothandels vragen altijd om een uittreksel.
  • Betaling is alleen mogelijk met pinpas of creditcard.”

 

Reaguur dan!

Close

PASSWORD RESET

REGISTER


LOG INWordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux